Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Φεγγαρο - τούνελ!!??

Από Science Daily....

Ιάπωνες και γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά μια τρύπα στην επιφάνεια της Σελήνης, η οποία έχει 65 μέτρα διάμετρο και βάθος περισσότερο από 80 μέτρα. Οι ίδιοι εικάζουν ότι η τρύπα οδηγεί σε ένα πολύ μεγάλο τούνελ κάτω από το έδαφος του Φεγγαριού, το οποίο πιθανόν να φθάνει τα 370 μέτρα σε πλάτος.

Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε φωτογραφίες και δεδομένα που στάληκαν στη Γη από το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος «Καρκούγια», που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από το Φεγγάρι τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι κάτω από το έδαφος της Σελήνης υπάρχουν μεγάλα τούνελ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών, από διάφορα προβλήματα, όπως η διαστημική ατινοβολία, οι μετεωρίτες, κλπ. Η ανακάλυψη της τρύπας, δίνει ώθηση σε αυτές τις υποψίες και αυξάνει το ενδιαφέρον για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Τα τούνελ αυτά, πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από λάβα η οποία έρεε στην περιοχή μετά την έκρηξη κάποιου υφαιστείου. Το άνω μέρος της λάβας εκτιμάται ότι είχε στερεοποιηθεί, ενώ όταν σταμάτησε η ροή του κάτω μέρους, έμεινε άδειος χώρος που σχημάτισε τα τούνελ.

Άν και δεν είναι ξεκάθαρο πως δημιουργήθηκε η νεοανακαλυφθήσα τρύπα στην επιφάνεια του φεγγαριού, εντούτοις εκτιμάται ότι πιθανόν κάποιος σεισμός ή πτώση μετεωρίτη να προκάλεσε την κατάρρευση της οροφής του τούνελ, που εικάζεται ότι υπάρχει κάτω από αυτήν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου